TORSDAG 3. september

på Fredrikstad Bibliotek

Bli med på tyvstarten til Ord i Grenseland!

I samarbeid med Fredrikstad bibliotek og Litteraturhuset Fredrikstad, inviterer vi til samtale og debatt om fremtidens bibliotek – i Fredrikstad.

 

Vi spør: Hva er et bibliotek i 2020?

Vi møter Merete Lie, avdelingsdirektør for Deichman Bjørvika, i samtale med Tora Klevås, biblioteksjef i Fredrikstad. Merete forteller om det fantastiske opplevelsessenteret det nye biblioteket i Bjørvika har blitt. Deretter går vi rett på debatt med vår egen kulturelle ledelse. Til panelet kommer Silje Louise Waters, Marte Frestad, Ole-Henrik Holøs Pettersen og Tora Klevås.

Samtalen: Det grenseløse huset
Nå står det der. Deichmans hovedbibliotek i Bjørvika. Det er så mye mer enn et bibliotek. Seks etasjer med litteratur, lese- og studieplasser, scener, kinosal, podkaststudio, lekerom for barn og verksteder for store og små. Her står opplevelser, arrangementer og medskaping i sentrum, og de forventer svimlende 2 millioner besøkende bare i 2020. Vi har fått et bibliotek i verdensklasse, et bygg vi aldri har sett maken til i dette landet.

Deichman i Bjørvika kan ses som selve symbolet på den enorme endringen biblioteket, som sådan, har vært gjennom og står overfor akkurat nå. Arkitekturen er imponerende, innholdet er overveldende, og det åpner opp for helt nye definisjoner av hva formidling er og skal være.

Hva rommer egentlig dette bygget? Hva er nytt? Og hva er beholdt? Og hva er tankene man har i hodet når man bygger et bibliotek helt på nytt – i 2020?

Merete Lie har ledet den enorme flytteprosessen til Bjørvika, og er avdelingsdirektør for dette innholdsrike og innovative huset. Merete bor i Fredrikstad og er tidligere leder av Litteraturhuset her i byen. Vi møter henne i en samtale med vår egen biblioteksjef, Tora Klevås.

Debatten: Fremtidens bibliotek i Fredrikstad
Hva er et bibliotek i vår tid? Er det en boksamling, et sted å låne bøker, et møtested, en integrasjonsarena eller er det et sted for opplevelser, inspirasjon og læring? Lokalt i Fredrikstad har vi snakket og diskutert mye om biblioteket vårt, om den vakre bygningen og særlig om hvor hovedbiblioteket skal være. I kveldens debatt blir vi ikke stående å se biblioteket fra utsiden. Vi går innenfor døra og spør: Hva skal et bibliotek i vår tid inneholde? Hvilke funksjoner skal det ha? Hvilke målgrupper skal det treffe? Og på hvilke måter må vi omstille oss og tenke nytt for å få det biblioteket vi ønsker oss?

Tallene viser nemlig at svært få av oss tar turen innom biblioteket. Hvorfor bruker vi det ikke mer? Hva skal til for at folk i byen skal strømme til hyllene? Og hvilken rolle skal biblioteket spille i lokalsamfunnet vårt?

Vi spør, og disse svarer:
Tora Klevås, biblioteksjef ved Fredrikstad bibliotek
Silje Louise Waters er gruppeleder i SV i Fredrikstad

Marte Frestad (Høyre) var tidligere medlem av Kultur- og miljøutvalget
Ole-Henrik Holøs Pettersen, etatsjef for Kulturetaten i Fredrikstad kommune

Debatten ledes av Perry Arti Olsen, program- og markedsansvarlig ved Litteraturhuset Fredrikstad og Anne Fjellro, leder av Ord i Grenseland.

Tid: Torsdag 3. september kl 2000-2115
Sted: Hovedbiblioteket i Fredrikstad


Arrangementet er gratis. Det er førstemann til mølla, så kom tidlig!

Vi har plass til 45 gjester.
 

Velkommen!

Deichman-Erik_Thallaug_jpg.jpg

Foto Deichman: Erik Thallaug

Ord i Grenseland i samarbeid med: