Nettsider: Kristin Jobansen og Tore Steinar Pettersen

PROGRAM

LØRDAG

-De andre hadde andre talenter, mor var pen
          Vigdis Hjorth

Teglhuset - Kirkegaten 31

12:00 - Forfattersamtale - Simon Stranger. 

Historien om nazistenes forfølgelse, overgrep og drap på jødene er en del av den kollektive hukommelse og bevissthet. Stranger gjorde et dristig valg da han valgte å skrive en hel roman om en tematikk som alle oppegående mennesker allerede kjenner svært godt. Når «Leksikon om lys og mørke» likevel ble så vellykket, er forklaringen ene og alene forfatterens litterære talent.
Stranger samtaler med Finn Stenstad.
Billetter kr 150,- inkludert avgift kjøpes her eller på Fredrikstad kino.

13:00 - Forfattersamtale Marie Aubert
Hun debuterte med novellesamlingen Kan jeg bli med deg hjem, som fikk begeistret mottakelse og mange lesere. Voksne mennesker (2019) er hennes andre bok. Den er solgt til Sverige, Danmark, Tyskland og Nederland allerede før utgivelsen i Norge. Aubert samtaler med Anne Fjellro.
Billetter kr 150,- kjøpes her eller hos Fredrikstad kino

14:00 - Forfattersamtale: Carsten Jensen.
Den danske journalisten og forfatteren Carsten Jensen er berømt og prisbelønt for sine romaner og reisebøker. Der de tidligere bøkene ofte er voksne i sidetallet, er «Kjellermennesker», en knapp liten bok – så vel i form som i volum; 150 sider med korte, nummererte tekstblokker. Formen forhindrer ikke at Jensen får sagt det han har på hjertet. Hans to siste bøker «Mot stjernene» og «Hovedspringere» er også oversatt til norsk. Vi møter Jensen i forfattersamtale med Mustafa Can.
Billetter kr 150,- kjøpes her eller hos Fredrikstad kino

15:00 -Roy Jacobsen om "Barrøy-triologien" og den siste boken: "Mannen som elsket Sibir" som han skrev sammen med sin ektefelle Anneliese Pitz. Romanen er basert på den tyske naturvitenskapsmannen Fritz Dõrries (1852 -1953) erindringer, en fantastisk fortelling om natur, urfolk og oppdagelser.

Billetter kr 150,- inkludert avgift kjøpes her eller hos Fredrikstad kino

16:00 - Samfunnsdebatten. Den høyreradikale trusselen – etter Utøya

Den brutale massakren på Utøya og angrepet på regjeringskvartalet er den verste voldshandlingen i Norge etter 2. verdenskrig. Men hva er skjedd etter disse grufulle hendelsene?

Nynazister har marsjert i Fredrikstads gater, i Bærum ble nylig en moské angrepet. De høyreradikale er på fremmarsj ute i Europa. Fremmedfiendtlighet og ekstrem nasjonalisme vokser.

Samtidig isolerer flere av de mektigste landene seg. Trump vil «make America great again», England forlater EU og et selvbevisst Russland tar seg til rette rundt Svartehavet. Det forpliktende, internasjo­nale samarbeidet er under press.

Henger dette sammen? Fyrer Putin, Trump og Johnson oppunder høyreradikalisme? Hvem er de høyreradikale og hva får noen av dem til å gå fra lyssky nettsteder til voldshandlinger og terror? Hvilken trussel utgjør de høyreradikale for demokratiet? Henger høyreradikalismen sammen med økt innvandring til Norge og Europa? Og ikke minst hvordan kan de høyreradikale møtes?

To forskere, 1. amanuensis Christine Amadou og prof. Øystein Sørenssen fra Universitetet i Oslo, og to forfattere, danske Carsten Jensen og svenske Mustafa Can, vil forsøke å besvare disse og andre spørsmål om den voksende høyreradikalismen. Panelet ledes av Jan Ove Ekeberg.
Billetter kr 150,- kjøpes her eller hos Fredrikstad kino.

17:00 - Forfattersamtale: Dag Solstad
En bauta i norsk litteratur med en uendelig rekke av utgivelser bak seg. Prisene regner over denne forfatteren som neppe trenger nærmere introduksjon. Velkommen til en forfattersamtale utenom det vanlige, ingen vet hvor Solstad tar veien. Solstad samtaler med Finn Stenstad.
Billetter kr 150,- kjøpes her eller hos Fredrikstad kino

18:00 Forfattersamtale: Linn Strømsborg

Hva feiler det dem som takker nei til selve meningen med livet? Det gir Linn Strømsborgs nye roman et leseverdig innblikk i.

– Jeg skal aldri ha barn, aldri, aldri, aldri, og jeg mener det selv om jeg ikke tør å si det høyt. Slik tenker jeg-fortelleren i boka «Aldri, aldri, aldri».

Å få barn eller ikke få barn? Det spørsmålet tar flere bøker og TV-programmer for seg for tiden. Møt forfatteren bak suksessboken Aldri, aldri, aldri! Strømsborg samtaler med Anne Fjellro.
Billetter kr 150,- kjøpes her eller hos Fredrikstad kino

19:00 - Forfattersamtale: Levi Henriksen - fortelleren fra Kongsvinger

Levi Henriksen er blitt en moden forfatter, men fremdeles står det om kjærligheten og å komme seg hjem til jul skrev Aftenposten sist høst. Levi Henriksens elleve noveller i samlingen Jern & metall dirrer av kjærlighet, sødme, melankoli og hjemlengsel. Levi Henriksen debuterte som dikter med novellesamlingen Feber i 2002. Han plasserte sine personer i det oppdiktede landskapet Skogli i nærheten av Kongsvinger, med Baklengselva, Flyktningesjøen og pinsemenigheten Eben Ezer som nøkkelsteder. Der har de befunnet seg siden, i 8 romaner og 7 novellesamlinger. Henriksen samtaler med Anne Fjellro.
Billetter kr 150,- kjøpes her eller hos Fredrikstad kino

20:30 - Konsert - Levi Henriksen & Babylon Badlands
DET BESTE BANDET i himmelen kaller Levi Henriksen & Babylon Badlands seg. Men de spiller også konserter nede på jorda. Heldigvis for oss som kan oppleve dem under Ord i Grenseland. Her er bandet: Finn Lilleseth, trommer og kor, Anders Bøhnsdalen, gitar og kor, Kenneth Bjørdal, keyboard og kor og Morten Andreassen, bass og kor mao Babylon Badlands.
Billetter kr 250,- kjøpes her eller hos Fredrikstad kino. (Lørdagspass gjelder ikke til konserten)

 

Kommandantgården - Toldbodgaten 34

 

12:00 - Leonardo da Vinci og hans tid. Foredrag av Atle Næss
Bragepris-vinner Atle Næss maler med bred pensel sin storslåtte biografi om "renessansemennesket" fra Vinci. Han følger Leonardo gjennom datidens Europa på jakt etter prestisjeoppdrag og finansiering av hans mange storslåtte vitenskapsprosjekter. Leonardo reiser fra Medici-familiens hoff i Firenze, til Sforza-slekten i Milano, paven i Roma og ender til slutt hos Europas mektigste mann - Frans 1 av Frankrike. Underveis får vi et lærerikt innblikk i kunstnerlivet i renessansens Italia, inngående skildringer av kunstens tilblivelse og møter med mange av Leonardos samtidige malerbegavelser. 
Billetter kr 150,- kjøpes her eller hos Fredrikstad kino


13:00 - En reise i Paulus' fotspor - mannen som gjorde kristendom til en verdensreligion Et foredrag av Helge Hognestad. Paulus opplevde at hans liv ble forvandlet. Gud hadde latt «lyset skinne i våre hjerter» som han sier. Helt sentralt i denne erfaringen var Jesu korsfestelse, ikke som betaling for synd, som det ble til senere, men som vei til et helere liv. Dette budskapet reiste han rundt med i det romerske imperium som den første kristne misjonær. Min bakgrunn er et arbeid med Paulus’ brev gjennom mange år og flere reiser i hans fotspor, noe som har resultert i en bok om Paulus.
Billetter kr 150,- kjøpes her eller hos Fredrikstad kino

14:00 - Keisernes Leiesoldat - Jan Ove Ekeberg om sin nye bok i serien om «Den siste vikingkongen». 

Harald Hardråde var leiesoldat i Bysants i 7 år før han ble norsk konge i 1046. I følge Snorre var han med å gjenerobre Sicilia for keiser Mikael 4. Totalt deltok Harald i 18 slag og han besøkte også Jerusalem i denne tiden. Den tredje boken i serien «Den siste vikingkongen», som lanseres rett før festivalen, handler om Haralds tid som keiserlig leiesoldat i datidens supermakt, Bysants. Leseren tas med til blodige slag på Sicilia, men også til stille bønn på Kristi Grav. I en samtale med Kim Hjarder forteller forfatter, Jan Ove Ekeberg om Hellig Olavs lillebror, og sin spenningsserie om en av Norgeshistoriens mest fascinerende konger og tiden han levde i. 
Billetter kr 150,- kjøpes her eller hos Fredrikstad kino

15:00 - Sensasjonelle nye helleristningsfunn i Østfold 

De siste tre årene har trekløveret Fjeld, Klavestad og Tangen funnet nærmere 300 hittil ukjente helleristningsfelt i ytre Østfold. Antallet helleristningsfelt i fylket har i løpet av få år økt fra 500 til nærmere 800. Funnene er en sensasjon og aldri er det gjort større helleristningsfunn i landet over så kort tid. Ved hjelp av gode forberedelser og leting med lys i mørket framkaller de de 3000 år gamle figurene i granitten. I dette bildeforedraget presenterer de smakebiter fra funnene for publikum. Grip den unike muligheten og bli med de tre helleristningsjegerne på en spennende vandring til bronsealderens mysterier. 

Tormod Fjeld  er grafisk designer; Lars Ole Klavestad er landskapsarkitekt, billedkunstner og forfatter; Magnus Tangen  er arkeolog og jobber med helleristninger hos Kulturhistorisk museum i Oslo.

Billetter kr 150,- kjøpes her eller hos Fredrikstad kino