top of page

Sånn ble lørdag

Vi fikk en fantastisk og rikholdig festival-lørdag!

Det startet allerede med frokost! Historisk frokost. Torill Stokkan holdt foredraget "Munchs mødre", før Tonje Kolle og Rita Bjørnulf snakket om nyfeministene i Fredrikstad på 70-tallet. Fullsatt sal! Til sist i denne historiske frokosten snakket Madeleine Schulz dypt gripende om sin bok "Morslinjer". Pop-up-musikanten Berthina Kayembe lyste opp med vakker sang, både i kafeen og på scenen. Erik Nakkerud fortalte om boken "Min psykotiske mor", i samtale med Ragnhild Fjellro. Det var flere som gråt da også moren hans, Anne Nakkerud, kom opp og deltok i samtalen. Kritikk, takk er et konsept vi puster liv i igjen. Her deltok kritikerne Bernhard Ellefsen, Tiril Broch Aakre og Karin Haugen i en samtale om mødrenes bøker. Vi møtte Bjørn Hatterud i samtale med Anne Fjellro, om boka hans "Mjøsa rundt med mor". Kjersti Annesdatter Skomsvold samtalte med Ida Fjeldbraaten om boken sin siste roman I dag jeg, i morgen du. Før den politiske mammakroppen ble tema i en samtale med Hanne Sigbjørnsen (Tegne-Hanne), Gro Nylander og Ida Pallin. Teamet om barna som ikke kom ble belyst av Karing Haugen og Henriette Ydse Krogstad. Demens og minner som forsvinner er tematisert i de siste romanene til Truls Unholt og Toril Brekke, som vi møtte i samtale med Richard Aarø.

1900-1945 Minner og glemsel

Truls Unholt (1970) og Toril Brekke (1949) skriver begge om mødre som forsvinner inn i glemsel, men de nærmer seg glemselen og minnene på ulike måter. I Truls Unholts debutroman Mor forsvinner (2020) begynner mor å glemme, og i øyeblikk kjenner hun ikke omgivelsene sine igjen. Alt tyder på at hun lider av Alzheimers, og sakte men sikkert faller livet hennes sammen. Sønnen hennes forsøker å hjelpe, men hvor lang tid har hun egentlig igjen?  (Foto Paul Audestad)

 

I Toril Brekkes flunkende ferske roman Dement diamant (2021) handler det om en mor og en datter. De står hverandre svært nær, og de har alltid støttet hverandre. Så begynner den eldste å flyte ut, i tankene, i minnene, sammenhenger blir uklare, hun er i ferd med å bli dement. (Foto Tine Poppe)

Samtalen ledes av Richard Aarø. Richard har bakgrunn som journalist og forlegger. Etter mange år som forlagssjef i Tiden Norsk Forlag jobber han nå som forretningsutvikler i Gyldendal. Han er bosatt på Kråkerøy.

2015-2100 Hvem eier historien?

Det blir lanseringsfest når Selma Lønning Aarø kommer med sin rykende ferske roman Privatlivets fred. I romanen spør fortelleren: Hvem eier historien? Er det de som har gitt inspirasjon til handlingen, eller er det forfatteren, som har lappet bitene sammen i det svært vanskelige arbeidet det er – å skrive. En forfatter midt i karrieren våkner på sykehuset, omgitt av pandemi og smittevern. Det har skjedd noe dramatisk, og hun husker bare litt av veien mot fallet. Men det som skjer før husker hun bedre. Vi ser at hun flytter til Fredrikstad fra Oslo, og får i den forbindelse nye venner, et nytt liv og kanskje en ny romanidé. Selma er født og oppvokst i Stord, og bor i dag i Fredrikstad. Hun har gitt oss en flere fantastiske lesegleder etter debuten sin i 1995. (Foto Agnete Brun)

Samtalen ledes av Vigdis Hjorth (1959). Vigdis har skrevet en rekke romaner siden starten i 1983. Gjennombruddet kom med Arv og miljø (2016), som ble utgangspunktet for en stor debatt om litteraturens muligheter og grenser. For denne romanen ble hun nominert til Ungdommens Kritikerpris og P2-lytternes romanpris. Hun vant Bokhandlerprisen, Kritikerprisen og ble nominert til Nordisk råds litteraturpris. (Foto Angelica Spelling)

2115-2200 «En mor er et mord uten d»

Er det mulig å være en nådeløst ærlig kunstner og samtidig ha et godt forhold til familien? Mor, jeg dikter deg opp med ord, sier Johanna i Vigdis Hjorths siste roman Er mor død. Johanna er en internasjonalt anerkjent kunstner, som nettopp har kommet tilbake til Oslo, etter 30 år i USA. Før hun reiste brøt hun kontakten med sin mor og søster. Nå vil hun ha kontakt igjen, men det vil ikke mor. I sine desperate forsøk på å nå frem til moren, gjør Johanna bruk av dramatiske grep. Et av dem er fantasien og diktningen. Romanen ble nominert til Brageprisen, Kritikerprisen, Ungdommens kritikerpris, Subjektprisen og Nordisk Råds Litteraturpris.

Samtalen ledes av Bernhard Ellefsen. Bernhard er litteraturkritiker og bokansvarlig i Morgenbladet. Hans seneste bok er Imot døden (Cappelen Damm, 2018). 

241566176_4279866102100261_1399927388536033238_n.jpeg

Illustrasjonene er tegnet av Camilla Fremg billett.

Bildene er tatt av Sara Lockertsen.

Ord i Grenseland i samarbeid med:

Logo_Sponsor_OIG_neg_1linje-01[1]-kopi.png
OiG_2021-01.jpg
bottom of page