ÅRETS

DELTAKERE

Programkomité

Anne Fjellro er leder for Ord i Grenseland. Hun har studert litteraturvitenskap, idéhistorie og psykologi, med master i organisasjonspsykologi. Til daglig er hun lærer på Glemmen videregående skole. Anne har bred erfaring fra arbeid med journalistikk, kultur, kommunikasjon og ledelse, men har sitt hjerte i litteraturen.

Christine Haugsten Ellefsen er formidlingsrådgiver i Helfo, født og oppvokst i Fredrikstad, utdannet historiker og har bred erfaring innen kulturformidling og kommunikasjon. Christine har hovedansvar for årets historiske scene.

Guro Havrevold er lærer på Kråkerøy ungdomsskole og kulturpolitiker. Hun har anmeldt bøker i blant annet Fredriksstad Blad i en årrekke. Guro har hovedansvar for årets skoleprogram for ungdomsskoler.

Deltakere

Kirsti Knutsen er avdelingsleder ved Fredrikstad bibliotek. Hun er utdannet bibliotekar og Master i barnelitteratur fra København. Hun har formidlet litteratur og leseglede til barn og unge i over 30 år.

Camilla Eidsvold åpner årets festival. Hun er en ildsjel i det lokale kulturlivet i Fredrikstad og nå i Viken, som nytt Fylkesråd for kultur og integrering. Vi er stolte av at Camilla kaster glans over årets festival og skyter startskuddet for Ord i Grenseland 2020.

Sunniva Berg er et musikalsk multitalent fra Skjeberg. Hun begynte med klassisk sang, men har med årene beveget seg mer over i grenseland mellom folkemusikk og jazz, og hun mestrer et stort antall instrumenter. Hun har en unik evne til å formidle historier på tvers av tid, sjangre og landegrenser. (Foto: Veronica Van Groningen)

Lisa Aisato er forfatter, illustratør og billedkunstner. Vi kjenner henne best for sine poetiske og varme illustrasjoner i bøkene Snøsøsteren og Til ungdommen. Nå er hun aktuell med Livet – illustrert, en kavalkade av sine beste arbeider de siste 12 årene. Bildene er fra alle livets faser: kjærlighet, sorg og glede. (Foto: Astrid Waller)

Ida Fjeldbraaten er født i 1984 og er fra Fredrikstad. I år debuterte hun som forfatter av romanen «Jerv». Boken mottatt strålende kritikker! Jerv er en brutal, sår og drivende fortelling om kroppsvæsker, kjefter, tenner, gjørme og bitt, om natur og kultur. Det er en roman om dyret i mennesket, og mennesket i dyret. Romanen utforsker dyreparken som overskuddsfenomen.

Anne Marit Jacobsen er en av våre kjæreste skuespillere. Hun har mottatt utallige priser og har utviklet flere forestillinger/konserter med prosa og lyrikk, i samarbeid med forskjellige musikere. I 2019 ble hun bedt om å gi ut en diktsamling med tekster av Jon Fosse. Det er disse tekstene vi møter i år. (Foto: Øyvind Eide)

Sinikka Langeland er en av våre folkemusikere. Sinikka har en imponerende merittliste med 16 soloutgivelser og flere bestillingsverk med store jazzmusikere. Hennes hovedinstrument er kantele og sang. Hun har komponert musikken til forestillingen Ro mitt hav. Forestillingen er en lyrisk og vakker reise inn i Jon Fosses lyrikk. 

Ida M. Fredriksen er en høyt merittert skuespiller og regissør fra Fredrikstad. Hun har mange års erfaring som skuespiller og som sjef for Østfold Teater. Vi møter henne i hovedrollen i forestillingen "Skjørtet som falt ned fra himmelen", et fortellerteater som handler om en mors historie i ekstremismens århundre. 

Shazia Majid er journalist og kommentator i VG. Hun er dobbelt SKUP-diplom-vinner og har i en årrekke vært en sterk stemme i den offentlige debatten. I februar i år ga hun ut sin første bok: «Ut av skyggene». Her skriver hun om flere generasjoner kvinner med pakistanske røtter. (Foto: Janne Møller Hansen)

Bjørg Gjærdingen har alltid jobbet med bøker, som bokhandler, bibliotekar, 6 år som biblioteksjef i Fredrikstad og 15 år som styremedlem i læseselskabet. Som bokhandler er hun opptatt av å trekke fram norske debutanter... særlig kvinnene. Vi møter henne i samtale med Shazia Majid.

Monica Isakstuens litterære gjennombrudd kom i 2016 da hun mottok Brageprisen for «Vær snill med dyrene». I 2018 fikk romanen «Rase» like stor suksess. Men ikke alle kjenner til Monicas dramatiske tekster og arbeid. Dette skal vi få dykke ned i på årets festival (Foto: Tine Poppe)

Sigrid Sollund er mest kjent som journalist og programleder for Dagsnytt 18. Hun har gitt ut bøkene «Hersketeknikker – nyttige og nådeløse», og «Skikk og bruk – praktisk folkeskikk for moderne mennesker.» Og nå sist var hun med i antologien «Det skjer nå».

Trine Wiggen er kjent som både skuespiller og regissør. Hun debuterte som regissør på Nationaltheatret med «Fool for love» våren 2011, og har siden hatt regi på en rekke stykker. Nå står Monica Isakstuens enakter «Jo mere vi er sammen» for døren. (Foto: Anne Valeur)

Agnes Ravatn har gitt ut flere kritikerroste og prisbelønte bøker. Den mest kjente er «Fugletribunalet» fra 2013, som også har hatt stor suksess på teaterscenen. Den siste romanen hennes «Dei sju dørene» (2019) er beskrevet som en urovekkende roman om mørke hemmeligheter og farlig nysgjerrighet. (Foto: Marius Viken)

Helena Brodtkorb er en norsk forfatter og spaltist i Dagens Næringsliv. Boken hennes «Mammasjokket» ble utgitt i 2014. Hun var også redaktør for den feministiske antologien «Det skjer nå» fra 2018, der flere av våre fremste feminister samlet. (Foto: Ina Strøm)

Maria Kjos Fonn er et fortellertalent utenom det vanlige. Hun debuterte med novellesamlingen «Dette har jeg aldri fortalt til noen» i 2014. Oppfølgeren i 2018, romanen «Kinderwhore», satte et helt anmelderkorps i brann. Med god grunn. For selv om teksten er lammende brutal, er den også en litterær perle. I oktober kommer hennes siste roman ut: «Heroin Chic» Foto Oda Berby)

Roskva Koritzinsky er en forfatter fra Fredrikstad, som har vært gjest hos Ord i Grenseland flere ganger. Hun har mottatt og vært nominert til flere litterære priser. I 2018 mottok hun vår egen lokale pris «Fredrik Halvorsens legat». Samme år ble hun også nominert til Nordisk Råds litteraturpris. (Foto: Håkon Borg)

Selma Lønning Aarø er fra Stord, men er nå bosatt i Fredrikstad. Hun har gitt oss en rekke fantastiske lesegleder etter romandebuten sin i 1995. Romanen «Vill ni åka mera» (2003) har blitt betegnet som hennes gjennombrudd som forfatter. Med denne romanen ble hun også nominert til Brageprisen. (Foto: Agnete Brun)

Nina Lykke er en av Norges fremste forfattere. Lykke fikk sitt store gjennombrudd i 2016, med romanen «Nei og atter nei». For den vant hun Ungdommens kritikerpris, og boken ble en salgssuksess i Sverige og Tyskland, så vel som i Norge.​ Nå er hun aktuell med romanen «Full spredning». Dette er hennes fjerde bok, som hun vant hun Brageprisen for i 2019. (Foto: Agnete Brun)

Merete Lie er avdelingsdirektør for Deichmans nye hovedbibliotek i Bjørvika, som forventer to millioner besøkende i 2020. Merete er bosatt i Fredrikstad og var administrerende direktør for Litteraturhuset i Fredrikstad i årene fra 2012 til 2018. (Foto: Erik Thallaug)

Wencke Mühleisen er en helt særegen stemme i norsk offentlighet. Hun er utdannet medieviter og arbeider som forsker innen emner som kjønn og seksualitet. Hun debuterte som romanforfatter med «Jeg skulle ha løftet deg varsomt over» i 2011, og har siden gitt ut flere bøker. Nå er hun aktuell med en ny roman «Redd deg selv, lille hjerte». (Foto: Rolf M. Aagård)

Tora Klevås er biblioteksjef for Fredrikstad bibliotek. Hun var tidligere kommunalsjef for organisasjon og stabsfunksjoner i Hvaler kommune, der hun også har vært kommunikasjonssjef. Tora er opprinnelig fra Fredrikstad, bor på Hvaler og er utdannet i medievitenskap, historie og engelsk.

Esben Esther Pirelli Benestad er allmennlege, familieterapeut IAP, spesialist i klinisk sexologi ved NACS og professor i sexologi ved UiA. Esben Esther er også en av Norges få åpne transpersoner. 

Darling West består av Mari og Tor Egil Kreken. Siden slippet av det Spellemann-vinnende albumet «Vinyl and a Heartache», har de vært så mye i USA at man lett kan kalle det deres andre hjemland. Deres nordiske vri på amerikansk låttradisjon har på deres fjerde album, «We`ll Never Know Unless We Try», tatt enda en ny sving, nå innom vestkystpopens solfylte landskap. (Foto: Lars Petter Pettersen)

Lena Aarekol er førsteamanuensis i historie og direktør på Norges arktiske universitetsmuseum. Hun har mange års erfaring med forskning og formidling av polarhistorie, blant annet som leder av Polarmuseet i Tromsø. I 2017 kom artikkelsamlingen «Kjønn på museum», der Aarekol hadde artikkelen «Roald Amundsen – den husmoderlige polarhelt». (Foto: Mari Karlstad)

Ingrid Rekdal (36) er fra Fredrikstad. Hun er en dreven bokbader og bokanbefaler, blant annet på sin egen podkast «Bokmerket», som lå under Nettavisen. Ingrid er utdannet adjunkt og har jobbet 13 år som lærer, i tillegg er hun skolebibliotekar på Torp skole. Hun leser masse, og hun leser overalt. 

Live Skullerud (24) fra Fredrikstad har en bachelor i utøvende dans fra Universitetet i Stavanger. Hun engasjerer seg i å skape og utøve dansekunst med et ønske om å formidle dans til et bredt publikum, og er i eget arbeid opptatt av å skape et lekent, poetisk uttrykk i grenseland mellom det personlige og det universelle.

Irene A. Ellefsen jobber som museumspedagog på Fredrikstad Museum. Høsten 2019 slapp hun boka «Jens Munk. Jakten på Nordvestpassasjen». I boka beskrives skipsforlis, tidlig hvalfangsthistorie, en familie i oppløsning og hemmelige agenter. (Foto: Johannes Granseth)

Chantal Garand (f. 1956) vokste opp i Victoriaville, en liten by i den fransktalende provinsen Québec i Canada. I dag bor hun i Engelsviken. Etter å ha jobbet i femten år med integrering av flyktninger i Norge, er hun nå forfatter på heltid. Natalia Z. ble utgitt i Canada i 2018 og er hennes første roman.

Ord i Grenseland i samarbeid med: