ÅRETS
DELTAKERE

Anne.jpg

Anne Fjellro er leder for Ord i Grenseland. Hun har studert litteraturvitenskap, idéhistorie og psykologi, med master i organisasjonspsykologi. Til daglig er hun programansvarlig ved Litteraturhuset Fredrikstad.

Monica foto Tine Poppe. -kopi.jpg

Monica Isakstuen åpner årets festival. Hennes litterære gjennombrudd kom i 2016 da hun mottok Brageprisen for «Vær snill med dyrene». I 2018 fikk romanen «Rase» like stor suksess. Men ikke alle kjenner til Monicas dramatiske tekster og arbeid. Dette skal vi få dykke ned i på årets festival (Foto: Tine Poppe)

Christine.jpg

Christine Haugsten Ellefsen er nestleder i Ord i Grenseland. formidlingsrådgiver i Helfo, født og oppvokst i Fredrikstad, utdannet historiker og har bred erfaring innen kulturformidling og kommunikasjon. Christine har hovedansvar for årets historiske scene.

Vigdis Hjorth oto- Sara Angelica Spelling.jpg

Vigdis Hjorth har skrevet en rekke romaner siden starten i 1983. Hennes store gjennombruddet kom med Arv og miljø (2016), som ble utgangspunktet for en stor debatt om litteraturens muligheter og grenser. 

Tirill Broch Aakre foto Heidi Furrre.jpg

Tiril Broch Aakre er en norsk forfatter som bor i Hakadal. Hun debuterte med diktsamlingen Kniplinger høsten 2013. Våren 2015 kom hennes første roman, Redd barna. Den ble valgt ut som en av de norske titlene som NORLA presenterte på bokmessa i Göteborg og Frankfurt i 2015. (Foto: Heidi Furre)

sunniva_edited.jpg

Sunniva Berg er et musikalsk multitalent fra Skjeberg. Hun begynte med klassisk sang, men har med årene beveget seg mer over i grenseland mellom folkemusikk og jazz, og hun mestrer et stort antall instrumenter. Hun har en unik evne til å formidle historier på tvers av tid, sjangre og landegrenser. (Foto: Veronica Van Groningen)

Alishahi-Soudabeh- Gyldendal forlag.jpg

Soudabeh Alishahi (1963) er Norges første friby-forfatter. i 2001. Hun er fra Iran. Som kvinne i Iran fikk hun ikke publisert tekstene sine, verken noveller, romaner eller teaterstykke.

Ida Foto: Anna-Julia Granberg:Blunderbus

Ida Fjeldbraaten er født i 1984 og er fra Fredrikstad. I år debuterte hun som forfatter av romanen «Jerv». Boken mottatt strålende kritikker! Jerv er en brutal, sår og drivende fortelling om kroppsvæsker, kjefter, tenner, gjørme og bitt, om natur og kultur. Det er en roman om dyret i mennesket, og mennesket i dyret. Romanen utforsker dyreparken som overskuddsfenomen.

Lene Julsen-kopi.jpg

Lene Julsen er journalist og skribent. Hun er fra Fredrikstad, og startet sin journalistiske karriere som 14-åring i Fredriksstad Blad. Hun debuterte som forfatter i 2017 med boken Naturmannen og jeg. 

Marit-Aasbrenn-til-ord-i-grenseland.jpg

Marit Øgar Aasbrenn var 13 år da hun mistet hun mormoren sin, Olea Magnussen. Selv om det er livets gang, danner det spesielle spor i sinnet når barn mister noen som står dem nær. 

Pernille og Ingrid.jpg

Pernille Heckmann og datteren Ingrid Heckmann Hagen synger sammen. Pernille er mest kjent for sin kritikerroste forestilling «Piaf på norsk», i tillegg til en rekke hovedroller i kjente musikaler. Datteren Ingrid går hun første året på musikallinjen på Balettakademien i Gøteborg. 

Erik-Skauen-MDG.jpeg

Erik Skauen er gruppeleder i bystyret og utvalgsleder i Kultur og Miljø. I tillegg er han en svært ivrig turgåer og en naturens mann.

Bjørg.jpg

Bjørg Gjærdingen har alltid jobbet med bøker, som bokhandler, bibliotekar, 6 år som biblioteksjef i Fredrikstad og 15 år som styremedlem i læseselskabet. Som bokhandler er hun opptatt av å trekke fram norske debutanter... særlig kvinnene. Vi møter henne i samtale med Shazia Majid.

Eva Britt S.jpeg

Eva-Britt Syversen er bibliotekar i Fredrikstad og en av koordinatorene for friby.

Andreas Humle.jpeg

Andreas Humlekjær, alias Humle har gitt ut flere album, og han er fra Fredrikstad. Han er utdannet skuespiller og har jobbet som det i 5 år. Mens han studerte oppdaget han talentet han hadde for å skrive musikk. 

Mimir-Kristjansson-570x855.jpeg

Mímir Kristjánsson (1986) er samfunnsdebattant, forfatter og politiker. Han er oppvokst i Stavanger med islandsk far og norsk mor. Han var en kort tur innom AUF før han ble aktiv i Rød Ungdom. 

Bruno J Foto- Anna-Julia Granberg_Blunderbuss.jpg

Bruno Jovanović (1990) er fra Tuzla, Bosnia-​Hercegovina. Etter hvert vil øynene venne seg til mørket er hans første bok. 

sandra_lilleb_helge_skodvin_1.jpeg

Sandra Lillebø er født i 1978 i Ålesund og bor i Bergen. Hun debuterte som forfatter i 2011 med diktsamlingen Navnet på den ensomme er frigitt. I 2016 kom hennes andre bok, diktsamlingen Alt skal skinne og blø. Tingenes tilstand er hennes første roman.

FinnSkårderud-300x300.jpeg

Finn Skårderud er psykiater, forfatter og professor. Han er engasjert i tverrfaglige tilnærminger til psykisk helse. Skårderud har en omfattende virksomhet som faglitterær forfatter, skribent og formidler. Han har også skrevet skjønnlitteratur. 

tone i.jpeg

Tone Ingebrigtsen: Fotballmamma, hockeymamma, brytermamma, løpemamma. Det er så lett for oss å kombinere disse ordene. Hvorfor er det slik? Hvilken rolle spiller egentlig en mor i barnas selvrealisering? Det er det Alltid mamma av Tone Ingebrigtsen handler om. 

selma foto Agnete Brun.jpg

Selma Lønning Aarø er fra Stord, men er nå bosatt i Fredrikstad. Hun har gitt oss en rekke fantastiske lesegleder etter romandebuten sin i 1995. Romanen «Vill ni åka mera» (2003) har blitt betegnet som hennes gjennombrudd som forfatter. Med denne romanen ble hun også nominert til Brageprisen. (Foto: Agnete Brun)

Roy-Freddy-Andersen-kopi-e1545420365514.jpeg

Roy Conradi Andersen er leder av Litteraturhuset Fredrikstad og styreleder i Stjernen Ung. Roy er tidligere utenrikskorrespondent for VG. Og han er trebarnspappa!

BrændjordKaroline_portrettSvhv oto- May Therese Vorland.jpeg

Karoline Brændjord er født i 1990 og bosatt i Oslo. Jeg vil våkne til verden er hennes første bok. Boka ble tildelt Kritikerprisen 2020 og Tarjei Vesaas’ debutantpris 2020, samt kåret til Litteraturfestivalen Æ Ås favorittlyrikkdebutant 2019-2020

Håvard-kopi.jpg

Håvard Øieroset er gitarist og komponist, og har bakgrunn fra Musikkonservatoriet i Oslo og Liverpool Institute for Performing Arts (LIPA). 

Torill-Stokkan.jpeg

Torill Stokkan (født 1960) er en norsk forfatter og forhenværende journalist. Stokkan grunnla Victoria forlag og Kvindelige Læseselskab i 1991. Hun er imidlertid mest kjent for sine bokutgivelser om Edvard Munch.

madeleine.jpg

Madeleine Schultz (f. 1986) debuterte med boka F-ordet – 155 grunner til å være feminist (2015). Nå arbeider hun som programkonsulent ved Hovedbiblioteket i Oslo, hvor hun også driver en podkast om feminisme i litteraturen.

Berthina Kayembe.jpeg

Berthina Kayembe er en up and coming singer songwriter basert i Oslo med røtter fra Kongo. Stilen hennes minner om smooth- folk, men hun baner sin egen vei med en slående sårbarhet og en varm karisma.

Ragnhild-Fjellro_NY-1.jpeg

Ragnhild Fjellro er universitetslektor i journalistikk, med spesialisering i radio.Hun arbeider for tiden med en doktorgrad om podkast. 

Bernhard portrett  © Foto- Anna-Julia Granberg_Blunderbuss.jpg

Bernhard Ellefsen er litteraturkritiker og bokansvarlig i Morgenbladet. Hans seneste bok er Imot døden (Cappelen Damm, 2018). 

kjerti_annesdatter6asv Foto- Agnete Brun.jpeg

Kjersti Annesdatter Skomsvold (f. 1979) debuterte i 2009 med romanen Jo fortere jeg går, jo mindre er jeg, som ble tildelt Tarjei Vesaas Debutantpris, nominert til Bokhandlerprisen 2009, P2-lytternes romanpris og kortlistet til International IMPAC Dublin Literary Award 2013. (Foto Agnete Brun)

bjørn hatt.jpeg

Bjørn Hatterud (f. 1977) er kulturskribent, kunstkritiker, kurator og musiker. Han kjem fra Brumunddal, men bor i Oslo. Og forfatter av Mjøsa rundt med mor.

Gro Nylander.jpeg

Gro Nylander er lege og spesialist i fødselshjelp og kvinnesykdommer og regnes som Norges uoverstridte nestor innenfor litteratur om svangerskap, fødsel, amming og omsorg for spedbarn. (Foto: Aftenposten)

Hanne_Sigbjornsen_c-Aschehoug-Stine-Friis-Hals-kopi.jpg

Hanne Sigbjørnsen, kjent som “Tegne-Hanne” er tegneserieskaper og sykepleier. 

Ida P.jpg

Ida Pallin jobber som podkastansvarlig i Morgenbladet

Hun har laget en podkastserie om kvinner og alkohol og driver norges eneste feministiske bokhandel. Ida har bakgrunn fra samfunnsvitenskapelig fakultet ved UiO og formidlingsseksjonen ved Deichman Bjørvika og har 

skrevet for Fett og Agenda.

Kitty Byng.jpg

Kitty Byng (f. 1982) jobber som psykolog og med pårørende til innsatte. I 2014 startet Byng privatpraksisen Studentpsykologen, etter å ha skrevet saker om studenters psykiske helse for Studenttorget. Kroppen er en morder er hennes første bok.

Haugen-Karin-kopi Julie Pike.jpg

Karin Haugen (f. 1978) er utdannet litteraturviter. Hun jobber som redaktør for Bokmagasinet i Klassekampen. Det golde landet er hennes første utgivelse.

Henriett.jpeg

Henriette Ydse Krogstad er journalist og redaktør i Demokraten. Krogstad er utdannet kunsthistoriker og har selv vært åpen om sine erfaringer med assistert befruktning. (Foto: Dagsavisen)

Unholt_Foto+Paul+Audestad.jpeg

Truls Unholt (f. 1970) er forlegger i Teori og praksis forlag, og debuterer som forfatter med Mor forsvinner.

brekke-toril Foto- Tine Poppe.jpeg

Toril Brekke har arbeidet som typograf, lærer, fabrikkarbeider og journalist. I 1976 debuterte hun med romanen Jenny har fått sparken. Brekke er særlig kjent for sine historiske romaner. Brekke har hatt tillitsverv i forfatter- og ytringsfrihetsorganisasjoner.

Richard portrett-kopi.jpg

Richard Aarø har bakgrunn som journalist og forlegger. Etter mange år som forlagssjef i Tiden Norsk Forlag jobber han nå som forretningsutvikler i Gyldendal. Han er bosatt på Kråkerøy.

Herz-Nancy Foto Maria Gossé-kopi.jpg

Nancy Herz (f. 1996) er norsk-libanesisk. Herz startet, sammen med Amina Bile og Sofia Srour, bevegelsen som i media blir kalt "De skamløse jentene", og som for alvor satte negativ sosial kontroll og kampen mot skam og æreskultur i på agendaen. 

Erik Kruse.jpeg

​Erik Kruse er forebyggende koordinator i Fredrikstad kommune og er viktig i kommunes innsats mot radikalisering og voldelig ekstremisme. 

tonje kolle.jpg

Tonje Kolle er cand.polit og pensjonert 1. lektor i barnehagepedagogikk. Tonje Kolle og Rita Bjørnulf har gjort et omfattende dokumentasjonsarbeid knyttet til fremveksten av nyfeministene i Fredrikstad.

rita.jpg

RitaRita er samfunnsviter (cand.sociol) og pensjonist. Tonje Kolle og Rita Bjørnulf har gjort et omfattende dokumentasjonsarbeid knyttet til fremveksten av nyfeministene i Fredrikstad.

Ord i Grenseland i samarbeid med: