top of page

30. august til 4. september

ÅRETS PROGRAM

Vi går tilbake til røttene og har valgt grenseland som overordnet tema i 2022. Det handler om historiske grenseland, så vel som psykologiske grenseland. Det handler om identitet, samfunn, geografi, alder, og om kjønn. I grenselandet ligger det uendelige muligheter for spennende møter og samtaler.

 

Festivalen starter torsdag den 1. september, men allerede fra mandag 29. august er vi i gang med program for skolene og enkelte arrangement i Gamlebyen.

TIRSDAG 30. AUGUST

Kl 1900: Oversatt Ord i Grenseland

Med og uten esel i Cevennene: Alexander Leborg. Camino Bok/ Gamlebyen. Åpent arrangement. I 1878 testet den astmatiske storbymannen Robert Louis Stevenson (1850–1894) sine egne grenser ved å legge ut på en temmelig strabasiøs fottur gjennom et fjellområde i Frankrike. Turen bød på store utfordringer, ikke minst takket være eselet han hadde skaffet for å bære den enorme oppakningen hans. Året etter utkom boken han skrev om denne turen og om forholdet til dette eselet, Travels with a Donkey in the Cévennes (På vandring med et esel i Cevennene) - senere omtalt som «fotturismens bibel». 

Da Alexander Leborg (f. 1973) fikk i oppdrag å oversette Stevensons friluftsklassiker til norsk, la han ut på vandring gjennom det samme landskapet. Underveis kjenner Leborg på den uvante gleden ved å rusle alene time etter time, dag etter dag, men han merker seg også at denne regionen, et grenseland mellom natur og kultur der det har bodd mennesker i tusenvis av år, faktisk er i ferd med å dø ut. I de små landsbyene er befolkningen både aldrende og synkende. Hus forfaller eller er til salgs, og hele grender ligger øde. Men kanskje den gryende Stevenson-turismen kan bidra til å snu utviklingen? Også denne vandringen resulterte i en bok: På vandring uten esel i Cevennene. 

Denne kvelden kommer han til Gamlebyen for å fortelle om turen og arbeidet med både Stevensons og egen bok.

ONSDAG 31. AUGUST

Kl 1730 Filmprek på Fredrikstad kino

På midten av 1800-tallet forlot millioner av skandinavere sult og nød i håp om et bedre liv i Amerika. I denne episke fortellingen følger vi Kristina, Karl Oskar og deres små barn på deres farlige reise over Atlanterhavet og videre inn i det ville Nord-Amerika.

Filmen baserer seg på Vilhelm Mobergs "Utvandrer-tetralogi" fra 1949. Bøkene ble filmatisert første gang av Jan Troell, med legender som Max von Sydow og Liv Ullmann i hovedrollene - og seilte raskt opp en viktige del av den svenske kulturarven. Men Erik Poppe er ikke redd en nytolkning av en en svensk nasjonalskatt! I høst er det premiere på hans "Utvandrerne", som har blitt et storslagent historisk drama kaster både lys og skygge over den europeiske migrasjonshistorien.

 

Etter samtalen kan du fordøye filmen sammen med filmpreker og

bibliotekar Aleksander Bjørndal, som preker med filmens manusforfattere Anne Backe-Wiig og Siv Rajendram Eliassen.

Filmen varer i 2 timer og 27 minutter. Samtalen begynner etter filmen. Kjøp billetter på Fredrikstad kino eller via lenka i arrangementet. Har du festivalpass kan du bare spasere rett inn.

Du finner billetter her.

Kl 1900: Oversatt Ord i Grenseland: Finske språkknuter: Tor Tveite.

Åpent arrangement på Galleriet Vinbar i Gamlebyen. En norsk oversettelse av en finsk roman kan inneholde omtrent samme antall tegn som originalen, samtidig som antallet ord gjerne er 40 % høyere. Hva slags forskjeller skjuler seg i overgangene mellom språkene her? Og hva slags utfordringer skaper disse forskjellene når en finsk tekst skal gjengis på norsk? Og visste du at finsk allerede bruker kjønnsnøytralt pronomen? Tor Tveite er frilanser og jobber mest med oversettelse og musikk. På det skjønnlitterære området har han oversatt fra dansk og tysk, men aller mest fra finsk - bøker av forfattere som Kari Hotakainen, Laura Lindstedt, Timo Parvela og Tuutikki Tolonen. For dette arbeidet har han blitt slått til finsk ridder! Denne kvelden kommer han for å løse opp noen av disse eksotiske knutene og la selv den ikke-finsktalende få en følelse av at finsk grammatikk er en enkel og morsom sak.

TORSDAG 1. SEPTEMBER

Kl 1800 Åpning av festivalen på Litteraturhuset Fredrikstad

Åpning ved ny kultursjef: Tora Klevås

Prisutdeling av Fredrik Halvorsens legat

Fredrik Halvorsens legat har siden 1984 delt ut hedersprisene Litteraturprisen og Publisitetsprisen med få unntak årlig, og prisene har blitt tildelt en rekke profilerte Fredrikstadborgere gjennom disse årene. Prispremien er 10 000 kr og ett trykk signert Ellen Auensen.

Samtale med prisvinner

Samtalen ledes av Christine Haugsten Ellefsen

 

Presentasjon av Fredrikstads friby-forfatter

Fredrikstad har fått sin første forfulgte forfatter gjennom friby-ordningen. Leila Rasoul Ghahremanimaralloo har mottatt flere priser som årets beste iranske poet. Samtale med forfatteren. Ledet av ordfører Siri Martinsen.

 

Kl 2100 Lokal festaften på Hoi Polloi

Speed-date med lokale forfatterstjerner!

 

FREDAG 2. SEPTEMBER

Kl 1800 Grenselandforedraget (ENDRET): Henki – 40 år etter

Arve Juritzen, forfatter og forlegger Henki Hauge Karlsen jobbet som på bartender på restauranten Papillon i Fredrikstad tidlig på 80-tallet. Han var ung, homofil - og hiv-smittet, et virus Norge hadde lite kunnskap om, men desto mer frykt. Da det ble kjent at Henki var hiv-positiv, mistet han jobben. Dette ble starten på en tre år lang kamp for å få jobben tilbake, samtidig som saken gjorde Henki til den første i Norge som stod åpent frem som hiv-positiv og aids-syk. Saken fikk enorm oppmerksomhet i mediene, hvor en overlege blant annet foreslo at de HIV-smittede skulle få tatovert et kors på et lett synlig sted i lyskepartiet som et smittereduserende tiltak. Henki Hauge Karlsen vant til slutt i Høyesterett i 1988, men døde kort tid etterpå. Seieren gjorde ikke livet til Henki bedre, men fikk enorm betydning for hiv-positives rettigheter. I samarbeid med Henki skrev Arve Juritzen biografien "Henki : han ga AIDS et ansikt" i 1987. Fredag 2. september kommer han til Ord i Grenseland med et spesialskrevet foredrag om Henki og hva slags avtrykk hans fortelling har satt – 40 år.

Kl 1900 Sannhet og fiksjon - om fortellingens kraft i kriminalsaker

Bjørn Olav Jahr er forfatter og journalist. I 2015 gav han ut boka Hvem drepte Birgitte Tengs? Kripos tok opp igjen etterforskningen kort tid etter. I 2017 gav han ut Drapene i Baneheia. To historier. En sannhet, og i 2021 kom Prosessen mot Viggo Kristiansen. Hvordan formes og endres fortellingene i kjente kriminalsaker og hva gjør en fortelling mer troverdig enn en annen? Møt Bjørn Olav Jahr i samtale med Harald Otterstad. Harald Otterstad er nylig pensjonert etter en lang karriere som forsvarsadvokat. 

 

 

Kl 2000 I seng med fienden: Vennskap på tvers av politiske grenser

Mimir Kristjansson og Per Sandberg representerer to ytterpunkt i norsk politikk og har tilsynelatende ingenting til felles. Under innspillingen av «Farmen kjendis» endte de to opp med å dele seng, og utviklet, mot alle odds, et godt vennskap. Hvordan har det gått med vennskapet etter at kameraene ble slått av? Kan vennskap på tvers av politiske grenser fungere? Og hva er det egentlig som forener dem? Mimir Kristjansson (1986) er i dag stortingsrepresentant for Rødt, har skrevet flere bøker, vært journalist for Klassekampen og redaktør for forlaget Manifest. Per Sandberg (1960) har vært en markant  skikkelse i Fremskrittspartiet gjennom flere tiår, både som stortingsrepresentant, nestleder og statsråd. De siste årene har han drevet pub i Halden. Samtalen ledes av Erling Flote (1983). Erling er medlem av Ord i Grenselands programkomite og skrev i 2008 masteroppgave i historie om Fremskrittspartiets forhold til LO og arbeiderbevegelsen.

 

 

Kl 2100 Konsert med Tønes og Anne Lise Frøkedal

Vi har invitert Tønes og Anne Lise Frøkedal til Ord i Grenseland, for hvem er vel bedre på å skildre grenselandet mellom bygd og by enn visesangeren fra Sokndal? I år mottok Tønes sin fjerde Spellemannspris for det bejublede albumet "Thilda Bøes Legat", et knippe låter som fikk toppkarakter av samtlige av landets anmeldere. Med seg har han gitartalentet Anne Lise Frøkedal og sammen har de med seg det beste fra Tønes tørrvittige repertoar. Vi gleder oss til låter som "Eg e Bonde", "Waldorffsalat", "Yatzy" og "Eg går og legge meg" og ikke minst til den gode stemningen mellom slagerne. 
 

 

 

LØRDAG 3. SEPTEMBER

Historisk frokost: Kl 1000 Mat i grenseland - fattigmenn, tilslørte bondepiker og rike riddere

Vi utforsker grensene i vår egen mathistorie sammen med Annechen Bahr Bugge. Bugge er sosiolog og forsker ved OsloMet og har i en årrekke forsket på mat og spisevaner.  Hun ga i 2019 ut praktverket Fattigmenn, tilslørte bondepiker og rike riddere, en bok om spisevaner i Norge fra 1500-tallet til vår tid. Boken tar blant annet for seg spørsmålene: Hva og hvordan har nordmenn spist opp igjennom tidene? Hvordan har ferdigheter, kunnskaper og ideer blitt videreført og endret? Og hva kan vi lære av vår og andres mathistorie? Møt Annechen  Bahr Bugge i samtale med historiker Christine Haugsten Ellefsen.

 

 

Historisk frokost: Kl 1100 Grenseløs grenselos - foredrag ved Jon Harald Holm. 

I boken Smuglere for Norges frihet skriver han om grenselosene som risikerte livet for å bringe ettersøkte nordmenn over til Sverige, og bragte våpen, kurerer, post og forsyninger tilbake til Norge. Faren til Holm var avsnittssjef i Milorg i Sarpsborg, Halden og Fredrikstad, noe som skaffet Holm en unik kontakt med mange veteraner fra hjemmefronten. Dette nettverket har vært uvurderlig i møtet med arkiv og andre krigshistoriske kilder, noe Smuglere bærer preg av. Grenselosenes fortelling berører mange mennesker i Fredrikstad. Vi gleder oss til å lære mer om vår egen krigshistorie. Jon Harald Holm er lektor med hovedfag i historie. 

Historisk frokost: Kl 1200 Europa - knaker det i sammenføyningene?  

I denne samtalen møter vi Asle Toje (1974), statsviter med doktorgrad fra Cambrigde University, nestleder i Nobelkomiteen, forsker og forfatter. I 2020 gav han ut "Gullbrikkespillet" og med den fullførte han sin trilogi om Europa, tre bøker basert på egne reiser over hele kontinentet. Her problematiserer han drømmen om et grenseløst, liberalt Europa og peker på negative sider av globaliseringen. Finanskrise, Brexit, voksende nasjonalisme og samfunn preget av løsarbeid og manglede tilnytning, dette er ikke lystig lesning. Hva nytt kommer til å oppstå av vår tids ragnarok, spør Asle Toje. Er det håp? Vi ser frem til å høre ham i samtale med den svenske historikeren, forfatteren og journalisten Åsa Linderborg. 

Kl 1300 Løvetannbarna – om å vokse opp i fattigdom. Møt Ingvild Rishøi og Maria Lavik i samtale med Sandra Lillebø.

Et av temaene Ingvild Rishøi har tematisert i sine noveller er fattigdom. I sin første roman Stargate møter vi Ronja, faren og storesøsteren Melissa. Det nærmer seg jul. Faren har mistet enda en jobb. Derfor må Melissa ut og lempe juletrær, Ronja må selge kranser og nek, faren må på puben Stargate. I Maria Laviks bok Vi – dei fattige får vi åtte fortellinger om barnefattigdom. Samtalen ledes av forfatter og journalist Sandra Lillebø.
 

Kl 1400 Den tokulturelle kraften. Møt Abid Raja og Zeshan Shakar. Samtalen ledes av Anne Fjellro.
Abid Raja klarte ikke å holde tilbake tårene da han satt på flyet og leste «Gul bok» av Zeshan Shakar. På mange måter var det denne opplevelsen som gjorde at han skrev sin egen bok Min skyld. Nå møtes disse to for første gang – på en scene. I løpet av samtalen får vi også høre dikt av Brynjulf Jung Tjønn som i sin helt ferske diktsamling Kvit, norsk mann setter ord på opplevelser av rasisme og vonde barndomsopplevelser. Samtalen ledes av festivalleder Anne Fjellro.

 

Kl 1500 Nordisk forfatterskap. Møt Inghill Johansen i samtale med Bernhard Ellefsen.

Inghill Johansen er nominert til Nordisk Råds Litteraturpris. Hun debuterte i 1991 med romanen Hjertehvitt, og har gitt ut prosabøkene Suge (1996), Klage (2001), Forsvinne (2009) og Bungalow (2016). For Klage ble hun nominert til Brageprisen, Bungalow ble nominert til Ungdommens kritikerpris. Inghill Johansen mottok Tanums kvinnestipend i 2002, Doblougprisen i 2016 og Amalie Skram-prisen i 2019. Dette er G (2021) er Johansens andre roman. Vi møter henne i samtale med Bernhard Ellefsen.
 

Kl 1600 Galskapens mørke rom. Møt forfatter og podkastskaper Joachim Førsund i samtale med Ragnhild Fjellro.

Joachim Førsund er journalist, forfatter og en prisvinnende podcast-skaper. De siste årene har han stått bak noen av Norges mest populære podcaster: Koht vil leve, Tobias, Det svarte flagget, Familiene på Orderud og Ari.

Kl 1700 Feminin gange. Møt Molly Øxnevad i samtale med Tora Mikkelborg. 

Molly Øxnevad (1996) har skrevet en hardtslående roman om Tor og Liam som skal kjøre fra Stavanger til Oslo i en gammel lånt varebil. De er ikke kjærester lenger, men nå skal Tor være støtte for Liam på et viktig møte han skal ha på Rikshospitalet. Liam er nemlig trans og har behov for bekreftende behandling. Feminin gange er en fortelling om en trans-mann og en cis-mann og hvordan de begge forholder seg til kjønnsroller og hverandre. Det er også en historie om hva det koster å bryte grenser og normer knyttet til kjønn. Møt Molly Øxnevad i samtale med forfatter Tora Mikkelborg.

 

Kl 1800 Rådebank. Møt serieskaper Linn-Jeanethe Kyed i samtale med Heidi Bøhagen. 

(Niviaq Korneliussen (er dessverre forhindret fra å komme.)  Linn-Jeanethe Kyed (1981) er manusforfatter og gav oss Rådebank, serien som viste rånemiljøet i Bø fra sin aller mykeste side. Hun har skapt  autentiske skildringer av ungdomskultur, tilhørighet og utenforskap. Og hun har skapt fortellinger om et samfunnsproblem vi nesten ikke orker å se inn i: unge mennesker som velger å ta sitt eget liv. Samtalen ledes av Heidi Bøhagen, programansvarlig på Litteraturhuset i Bergen.

 

Kl 1900 Inni deg er du alltid ung. Møt Sissel Gran og Kjersti Anfinnsen. Samtalen ledes av Åsa Linderborg.

Opplevelsen av egen aldring kan nærmest komme som en overraskelse, sier Sissel Gran. Hun er psykolog og parterapeut, og slett ingen aldersforsker. 67 år gammel kjenner hun alderen på kroppen og skjønner at hun nå definitivt er i gruppen «eldre». I boken Inni er vi alltid unge, deler hun sine personlige tanker om aldring mens hun beveger seg mot en ny fase i livet. I Kjersti Anfinnsens siste roman Øyeblikk for evigheten

Møter vi den pensjonerte hjertekirurgen Birgitte Solheim. Det meste går i oppløsning mot slutten av livet. Det kroppslige forfallet fanger og isolerer. Selv om samlivet med kjæresten Javiér kan være krevende, er det først og fremst livsbejaende. Vi møter dem i samtale med Åsa Linderborg, svensk historiker, forfatter, kulturskribent og kulturredaktør. Linderborg er best kjent som del av trekløveret i radioprogrammet «Norsken, svensken og dansken».

 

Kl 2000 Sa du ja eller nei? Møt Åsa Linderborg og Line Oma. Samtalen ledes av Anne Bitsch.

Hvordan står det til med #metoo i dag? Vi tar et tilbakeblikk sammen med tre mennesker som stod midt i det da det stormet som mest. I Åsa Linderborgs bok Året med tretten måneder får vi lese Åsas dagbøker fra høsten 2017 til høsten 2018, tretten måneder hvor alt snus på hodet. Mannen hennes forlater henne, metoo-bevegelsen trer fram, liv går i knas for mange. Aftonbladet og Åsa dras inn i en mediestorm som hun selv er delaktig i og forsøker å styre, men som hun mister kontrollen over. Line Oma var en av et ukjent antall kvinner som varslet partiet om ubehagelige opplevelser med Trond Giske. Hun var 23 år gammel og praktikant på den norske ambassaden i New Delhi i India da hendelsen fant sted. Samtalen ledes av Anne Bitsch, en dansk-norsk forfatter, forsker og feminist. Hun har arbeidet med menneskerettigheter, kjønn og seksuell vold i en årrekke, både i Norge og internasjonalt.

 

Kl 2100 Utroskap og begjær. Møt Sissel Gran og Inger Merete Hobbelstad. Samtalen ledes av Gine Cornelia Pedersen. 

Begjær har alltid vært en drivkraft i oss mennesker. Det har fylt oss med et lystbetont pågangsmot til å vinne, utforske, erobre og elske. Samtidig har begjæret en mørk og mektig side. Sissel Gran og Inger Merete Hobbelstad utforsker dette i hver sin sin bok på Ord i Grenseland. Gran i "Størst av alt er begjæret" og Hobbelstad i en ny sakprosa om utroskap. Den kommer til høsten.  Hvordan leve meg seg selv og andre etter at begjæret tok overhånd? Kan vi bli bedre rustet til å håndtere dette fremmede i oss ved å hente det frem i lyset og erkjenne dets eksistens? Og er det hjelp å få i skjønnlitteraturen? Samtalen ledes av forfatter Gine Cornelia Pedersen.

DJ Saunasatan

Bli, drikk og dans! Baren er åpen og DJ Saunasatan spiller. 

Dj Saunasatan er Kjersti Anfinnsens alter ego. Anfinnsen er
kvensk, norsk, kvinne, mor, forfatter, tannlege osv. Med
Saunasatan henter hun tilbake den fornorska og fortrengte
kvenske identiteten sin fra Varanger med lyden av
Nordkalotten – en livsbejaende, sjangeroverskridende,
grenseløs og mangfoldig mix fra et finsk-ugrisk perspektiv.
Men begrensninger er ikke Saunasatans sterkeste side - hva
som helst kan skje.

Det blir hot!
Ei saa peitää!

SØNDAG 4. SEPTEMBER

Kl 1600 Oversatt Ord i Grenseland: Trippelmestertreff: Éva Dobos, Åshild Lappegård Lahn og Julia Wiedlocha. Camino Bok/ Gamlebyen. Åpent arrangement. I utgivelsesserien Oversatte mesterverk er Antal Szerbs «Reise i måneskinn», Jamaica Kincaids «Lucy» og Zofia Nałkowskas «Medaljonger» for første gang utgitt på norsk (Cappelen Damm). Som en avslutning på Ord i Grenseland 2022 får vi besøk av Antal Szerb, Jamaica Kincaid og Zofia Nałkowska gjennom oversetterne og stedfortrederne Éva Dobos, Åshild Lappegård Lahn og Julia Wiedlocha, som vil lese fra sine respektive oversettelser og samtale om prosessen med å oversette denne typen klassikere til norsk. 


Antal Szerb (1901–1945) var en ungarsk forfatter, oversetter og professor i litteraturhistorie. Han er mest kjent for romanen Reise i måneskinn fra 1937. Da krigen brøt ut, fikk Szerb raskt problemer på grunn av sin jødiske herkomst. Han ble fratatt professorstillingen, internert – og slått i hjel av vokterne i en konsentrasjonsleir i januar 1945. Reise i måneskinn er en roman om det å være offer for omgivelsene, om ikke å være i stand til å bryte med skjebnen. Men det er også en uhyre underholdende og lesverdig reiseskildring, hvor alvoret til hovedpersonen Mihály og bryllupsreisen han er på, hele tida blandes med fortellerens dødelig presise humor.

Jamaica Kincaid (1949–) er fra den karibiske øya Antigua, men flyttet til USA som 17-åring i 1966. Hun har gitt ut en rekke prisbelønte romaner, noveller og essays som er oversatt til flere språk, og er kjent for å behandle temaer som kolonialisme og nykolonialisme, kjønn og seksualitet og mor-datter-forhold. «Lucy» (1990) Lucy er en fortelling om å flytte til et nytt land og bli kjent med seg selv i nye omgivelser. Lucy har reist fra Karibia og egen familie for å bli au pair. I New York finner Lucy først og fremst ut hva hun ikke vil bli, hvem hun ikke vil være. Året hos vertsfamilien får henne til å betrakte sin egen oppvekst og bakgrunn, så vel som livet til vertsfamilien med like kritiske blikk.

Zofia Nałkowska (1884–1954) var en av Polens mest kjente forfattere. I 1945 deltok hun i en kommisjon som skulle granske forbrytelsene begått av nazister mot det polske folk. Nałkowska gjennomførte vitneutspørringer og stedlige undersøkelser, blant annet i konsentrasjonsleiren Chelmno/Kulmhof, et arbeid som resulterte i boka «Medaljonger». «Medaljonger» (1946) beskriver åtte møter med Nazi-Tysklands ofre og medløpere. Boka er et verk i grenselandet mellom fiksjon og dokumentar, mellom litterær fortelling og øyenvitneskildring. «Medaljonger» er rystende historier, skildret i et poetisk, glassklart og inntrengende språk. Observatøren holder seg i bakgrunnen og lar være å bedømme handlingene, og dermed får forbrytelsene og lidelsene snakke for seg selv.

 

 

Billetter og priser: 

Samtaler og foredrag: kr 150

Konsert: kr 250

Åpning: 180

Festivalpass: 1800

Fredagspass: 600

Lørdagspass: 1200

Oversatt Ord i Grenseland: gratis

SLIK KJØPER DU BILLETTER: 

Følg linken over. I kolonnen til høyre finner du billetter til alle arrangementene på festivalen. Her er det også ulike festivalpass.

 

Velg det antall billetter du ønsker per arrangement. Du kan velge billetter til så mange arrangement du vil.

 

Når du har valgt deg ut de du ønsker, går du opp igjen til knappen «BESTILL».

 

Fyll inn navn og epost og telefon.

 

Billettene sendes til din epost/telefon. Har du spørsmål?

 

Send en epost til anne@litthusfred.no, så hjelper vi deg. 

OiG_2021-01.jpg

Ord i Grenseland støttes av:

bottom of page