top of page

Her kan du se glimt fra årets festival

Klikk for å se bilder

Klikk for å se bilder

Klikk for å se bilder

Se en kort video fra Erik Lukashauagens konsertforestilling om Hans Børlis univers

2018-09-06 18.33.51.jpg
2018-09-06 18.28.54.jpg

Kulturminister Trine Skei Grande åpnet Ord i Grenseland: La deg irritere, finn ut hvorfor og utvid din verden.

I dag har jeg fått æren av å åpne litteraturfestivalen «Ord i Grenseland». Kunsten og litteraturen har en viktig samfunnsbyggende kraft, og selve navnet på festivalen har en finurlig dobbeltbetydning. Vel er Fredrikstad plassert i nærheten av grensa mot Sverige, men jeg tolker navnet like mye som en hentydning til litteraturens kraft og ytringenes funksjon.

Kunst og kultur er ytringer. Derfor er også kulturpolitikk ytringsfrihetspolitikk, og en sentral del av demokratibyggingen. Kulturen må være med på å legge til rette for et mangfold av stemmer og uttrykk. Det betyr ikke at alle må like alt, men at vi har et uenighetsfellesskap hvor ytringer kan brytes mot hverandre. Vi må tåle å bli fornærmet, ikke like og være uenig. For «ingen kjem til fjells på ein flat veg». Det er slik vi utvikler oss som samfunn.

Slik utvider du din verden, og slik gjør litteraturfestivaler som «Ord i Grenseland» oss litt bedre. 

Kultur er også viktig for mangfoldet. Ingen kultur har noen gang blitt stor alene. Vi er helt avhengig av impulser for å bli bedre. For vi kan alltid bli bedre. «Ord i Grenseland» bidrar til å gjøre oss litt klokere.

Norsk litteratur er inne i en gullalder. Vi er et av verdens mest lesende folk. Karl Ove Knausgård blir folkekjær i USA, Maja Lunde topper listene i Tyskland.

Neste år skal vi markere Bokåret 2019. Det blir feiret med satsing på leselyst her hjemme, og oversettelse og eksport av norsk litteratur til Europa når Norge er fokusland under den store bokmessen i Frankfurt. For norsk fortellerkunst er i vinden. Og alle disse ytringene skal vi for alvor vise frem neste år.

 

Vi lever i en tid hvor flere nasjoner, også i vesten, er seg selv nok. Hvor vi opplever at stater ser innover og lukker seg om seg selv, i stedet for å se til hverandre og til samarbeid. Liberale verdier er under press og det gjør kulturarenaer som bokmessen i Frankfurt enda viktigere. For det er en talerstol for verdiene vi aldri skal ta for gitt som meningsmangfold, ytringsfrihet og individets ukrenkelighet. Jeg gleder meg til vi i oktober i år for presentert opplegget for Norge som hovedland på Frankfurt-messen i 2019.

 

Samtidig skal vi ha en tilsvarende satsing her hjemme. I Bokåret 2019 skal vi fremme leselyst og leseglede. Året skal feires med aktivitet på biblioteket, på skolen, på gamlehjemmet, på festivaler – ja kun kreativiteten setter grenser. Slik at de som leser, og de som burde lese, og de som har lyst til å lese – de skal merke at vi ferier bok rundt om i hele Norge.

Fortellinger kan skru av virkeligheten og ta oss med til rare verdener med drager og magi.

Men fortellinger kan også gi oss nye perspektiver og ny innsikt på den verden vi lever i. I sommer har jeg som mange andre lest Zeshan Shakars bok «Tante Ulrikkes Vei». Det er en fortelling som føltes smertelig ekte om gutter som bor i byen min. En fortelling om hvordan veien til helvete ofte er brolagt med gode intensjoner.

Men også en fortelling om vennskap og oppvekst. Den har gitt mange av oss en helt nødvendig innsikt i en del av den norske virkeligheten vi ikke kjente så godt til før vi leste boka.

Dere som skal være med på aktivitetene i tilknytning til «Ord i Grenseland» har noen spennende dager foran dere. I kveld skal dere hylle én våre fremste lyrikere i Hans Børli. Det blir litterær festaften fredag, og samtaler med engasjerte forfattere som viser at ytringsmangfoldet vårt lever i beste velgående.

Så min oppfordring til dere denne helgen er å la dere irritere litt. Og finn ut hvorfor du irriterer deg. Snakk med noen om hvorfor du blir engasjert. Vær nysgjerrig, og lytt både til de forfatterne du setter høyest og til de du aldri har hørt om.

Slik utvider du din verden, og slik gjør litteraturfestivaler som «Ord i Grenseland» oss litt bedre.

bottom of page