GAMLE

FREDRIKSTAD

I natt, i natt, i natt min venn, skal livet leves om igjen.

      Christian B. Apenes

Fakta om Gamlebyen

Etableringsår: 1663
Tomteareal: Ca. 172 daa
Fylke: Østfold
Kommune: Fredrikstad

 

Gamle militæranlegg drives i dag av Forsvarsbygg Gamlebyen i Fredrikstad ble påbegynt i 1663 for å forsvare grensen og var en festningsby frem til 2002.
Med sin sentrale beliggenhet og nærhet til kontinentet fikk Fredrikstad tidlig inspirasjon og kunnskap fra den store verden. På 1700-tallet strømmet kunstnere, forfattere og andre reisende til byen og satt spor i det lokale tankesettet og kulturen. Seilskutene brakte med seg fremmede matvarer, kunst, og handelsvarer fra Orienten, Amerika og Europa. Militære ledere og kongehus brakte arkitektur, byplanlegging og litteratur til byen.
Festningen er det mest intakte festningsanlegget av sitt slag i Europa. Innenfor festningsmurene har ulike avdelinger av Forsvaret levd side om side med det sivile samfunn i mer enn 350 år Disse historiske arenaene bygget for å verne grenser, med sin militære og industrielle fortid, er i dag scene for festivaler og utstillinger, og danner en unik ramme for Litteraturfestivalen Ord i Grenseland.

Litt historie
Da Norge mistet Bohuslän med Bohus festning i 1658, ble Fredrikstad en viktig grenseby. I 1663 begynte man derfor bygging av en helt ny festning etter tegninger av den nederlandske ingeniøroffiseren Willem Coucheron med et system av brede vannfylte vollgraver og dype jordvoller. Mot landsiden har festningen tre hele og to halve bastioner, utstikkende stjernespisser med plass for kanoner.. Fredrikstad Festning ble den viktigste forsyningsbasen og oppstillingsstedet for hæren i Sør-Norge.
I vollgravene ligger ravelinene og utenfor hovedfestningen, fremskutte anlegg som Kongsten Fort. Mot elva har festningsverket en solid gråsteinsmur forsterket med jordvoller. Inngangen til festningen var over vindebrua mot landsiden og gjennom vollporten eller gjennom en av portene mot kaianleggene ved Glomma.(kilde: Forsvarsbygg.) Les mer… http://www.forsvarsbygg.no/festningene/Festningene/Fredrikstad-festning

 

Fredrikstad
Regionalt senter i Østfold med over 80 000 innbyggere. Mange profesjonelle kulturaktører har base i Fredrikstad og flere av kunstnerne i Østfold samarbeider med verksteder innen bl.a. steinhugging og plastindustri. Fagekspertise man ikke finner andre steder i Norge. I tillegg har vi Akademi for Scenekunst, Norges eneste tverrfaglige utdanning innen fysisk og visuell scenekunst. I sentrum åpnet gjennom privat initiativ, Litteraturhuset Fredrikstad vinteren 2013, som tilbyr et stort antall arrangementer hele året. Fredrikstad Bibliotek kan 2014 feire at det er 100 År siden man gjennom en innsamlingsaksjon blant byens innbyggere samlet inn 1 million kr for å bygge et bibliotek.

.
Avstander i kjøretid:

 • 70 min til Oslo

 • 30 min til Rygge lufthavn

 • 15-20 min til ferieøyene Hvaler

 • 20 min til Sarpsborg

 • 40 minutter til Strømstad

 • 2,5 timer til Gøteborg

 • Full barnehagedekning fra 2008.

 • Storbyens tilbud og småbyens nærhet og varme.

 • Byen med mest tilflytning og minst fraflytning.

 • Elvepromenade, strender, sykkelstier og turløyper i marka.

 • Tilkomst pr. tog og buss. NSB kjørere tur/retur Oslo/Halden hver time. Times-ekspress og Flybussekspressen sørger for lett tilgang til Fredrikstad.

Byfergen og Gamlebyfergen
Er rene passasjerferger og en viktig del av kollektivtilbudet i Fredrikstad. Det er gratis å benytte fergene!
Byfergen kjører mellom Gamlebyen, Smertu, Sentrum og Gressvik.
Gamlebyfergen går i skytteltrafikk mellom Gamlebyen og Tollbodplassen ved Fergestedsveien (gangavstand fra jernbanen).